Wednesday, 2 June 2010

dark ages or golden ages

kebangkitan sesuatu kumpulan/bangsa/agama memang sinonim dgn kejatuhan kumpulan/bangsa/agama yang lain..
to make things easier to understand aku nak quote something from rusydi,"zaman gelap(dark ages) pada zaman dahulu yang berlaku di western world atau europe sebenarnya bukanlah dark ages yang boleh digunapakai oleh semua,kerana waktu itu adalah golden ages untuk dunia islam".

Dark ages europe 400 AD(5th century) and 800 AD
bila jatuhnye empayar roman disebabkan invasion dari barbarian tribe seperti visigoth,saxon,hun,vandals,scots,ostrogoth,gaul(teringat game asterix,gaul ni kire france,luxembourg,belgium and some part of switzerland waktu dulu2 r) etc..
banyak sebab untuk kejatuhan empayar ni untk pendekkan cerita antara sebab utama adalah:

1)apabila empayar rome di tadbir oleh 2 emperor,yang at first they shared the power but akhirnya membawa kepada pecahnya kepada 2 kawasan,west roman empire and east roman empire,dan akhirnya west roman empire diserang intrude oleh odoacer dan kuncu2nya(barbarian/germanic,which mean with beard..lol..sbb roman shave beard and diorang x),odoacer nak claimed the title emperor but x dapat coz dia bukan roman and seorang barbaric(same mcm fateh sultan mehmet dalam entry ni)..nak senang korang tgk je cerita the last legion yg aishwarya rai berlakon tu

                          odoacer(berdiri) roman(melutut)




2)Empire rome x boleh nak bina tembok dekat setiap city dan negara yang ditawan,so,city2 yang besar je ade tembok kuat dan tentera and city2 yang kecil xde tembok dan diceroboh oleh barbarian.

                            roman fort yang di reconstruct


3) kerajaan Rome expand dengan cepat menyebabkan inflasi..sebab rakyat perlukan transportation,service,aqueduct(sistem air)..senang korang baca je public health..semua bende2 dalam public health la contohnya macam town and house planning m/s 113 buku 2..byk lagi sbb..tp ni antara sebab besar

                                           aqueduct

sesetengah ahli sejarah kata roman empire x jatuh,but decline,and present historian adress the declined empire as byzantine empire which is eastern roman empire and capital dia first at anatolia then change to constantinople/istanbul(diorang panggil new rome..cek entry sebelum ni)..waktu ni memang huru hara..xde kerajan besar..war and everything..so xde kemajuan and all..and even the libraries dibakar..


Golden ages of islam
waktu ni banyak sangat scientists,astronomer,engineer etc islam..since action speak louder than words and video speak the loudest..so tgk je la video bawah ni..zulfahmi ade buku ni waktu dia pegi UK haritu..cek kat blog dia kat sini..ingat nak pinjam balik malaysia nanti tapi mesti dia nak baca kat malaysia..haha.dalam video ni ada tunjuk abu kassim al-zahrawi(father of surgery) dia cipta catgut(dalam buku public health ade cerita pasal catgut..aku tau die cam alat surgery je,but xtau ape sbenarnye bende tu camne rupa dia..hurmm,sampai sekarang pun still guna) m/s 127 public health buku 1




Dark ages of western(in future)
well memang sekarang bukan dark ages diorang pun..even boleh dikatakan golden ages kot bila kuasa dan kekayaan sume milik diorang..but diorang makin lalai..sekarang dunia materialistik..everyone wanna be a rapper or a singer..anything to do wif entertainment..sportsmen and everything..very few that wanna be a scientist and stuff..dunia yang lebih mengagungkan miley cyrus daripada isaac newton..justin bieber daripada albert einstein,kobe bryant daripada sebastian van gogh(ish..ape aku melalut ni..u guys get the point)



Golden ages in islam(in future)
x sampai lagi.."Allah tidak akan mengubah nasib seseorang/sesuatu kaum itu melainkan dia yang mengubah nasibnya sendiri"
memang penat kita mengutuk yahudi sehinggakan "there are no proper cursewords to describe israel"quote by Syuhaidah abd rahman via bukan blackberry at facebook..
x salah pn nk kutuk israel sbb mmg kejam..even aktivitiku dan dak2 hausmate pun kutk israel pade waktu lapang,waktu makan,petang2 sambil pekena teh,waktu matahari sepenggalah dan kawasan sama waktu dengannya(lame..)
tapi kalau kutuk dan hina je x membawa ke mana..kita sendiri kena usaha..
"pembebasan palestin kalau digunakan atas nama demokrasi,humanity..mungkin tidak terbebas..tapi jika dibawah nama islam..insyallah satu hari nanti"quote by ustaz Muin via ceramah kelmarin.

taknak ke kita satu hari nanti orang islam malaysia sendiri yang membawa perubahan besar kepada dunia..tokoh2 sains,perubatan,astronomi nama2 seperti jamizulfikri jemangin(aik ni macam jawa..),che hanifuddin maddin borhan..bile kawah di bulan diberi nama seperti temah, mat, tapa,berahim,susilawati,melor,ahmad albab,khir toyo..(lame..haha)..xleh la harapkan orang lain nak simpati dan tolong kita sepanjang masa..bantulah diri sendiri dan saudara kita

doakanla budak2 di bawah ni(dan sume student tanta) utk exam nanti dan jadi orang berjasa besar nanti(nobel laureates..kan rusydi??target kene tinggi)




p/s: statement di atas ini adalah nasihat utk diri penulis blog itu sendiri dahulu ,sebelum utk orang2 lain yang membacanya..

pecah kaca ,
pecah gelas,
once broken,
considered sold.

5 comments:

  1. cool..my father always said,we cant be shadowed always by the dogmas of frozen time..
    anyhow..
    entry ilmiah,
    video terbaiklah,
    apa lagi? kasi post entry lagi lah...

    erk.maaf ta reti berpantun..sigh. :P

    ReplyDelete
  2. dila and husna:thanx
    bello:ilmiah la sgt..nak banding ngan rusydi jauh langit dgn bumi la..camne exam??

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete